Feelings Yoga Beuningen

Yoga Nidra, wetenschappelijk bewezen diepte ontspanning


"Yoga Nidra is een systematische methode om volledige fysieke, mentale en emotionele ontspanning te bewerkstelligen. De term Yoga Nidra is afgeleid van twee Sanskrietwoorden, yoga betekent vereniging of eenpuntig bewustzijn en nidra wat slaap betekent. Tijdens de beoefening van Yoga Nidra lijkt iemand te slapen, maar functioneert het bewustzijn op een dieper niveau van bewustzijn. Om deze reden wordt Yoga Nidra vaak aangeduid als psychische slaap of diepe ontspanning met innerlijk bewustzijn. In deze drempeltoestand tussen slaap en wakker zijn, ontstaat er spontaan contact met de onderbewuste en onbewuste dimensies.

In Yoga Nidra wordt de staat van ontspanning bereikt door naar binnen te keren, weg van uiterlijkeervaringen. Als het bewustzijn kan worden gescheiden van extern bewustzijn en van slaap, wordt het zeer krachtig en kan het op veel manieren worden toegepast, bijvoorbeeld om het geheugen teontwikkelen, kennis en creativiteit te vergroten of de persoonlijkheid te veranderen.

In de Raja Yoga van Patanjali is er een staat die pratyahara wordt genoemd, waar de geest en hetmentale bewustzijn worden losgekoppeld van de zintuiglijke kanalen. Yoga Nidra is een aspect van pratyahara dat leidt tot hogere staten van concentratie en Samadhi.

"Swami Satyananda Saraswati

Yoga Nidra, afkomstig uit de Satyanda yoga, is wetenschappelijk bewezen en ondersteunt je, het helpt je verder in je leven. Het is vooral goed als je veel last hebt van stress, angsten, depressie of oververmoeidheid maar ook als je meer ontspanning of herstel kan gebruiken tijdens of na bijvoorbeeld ziekte. Hierbij staat je systeem constant ‘aan’ en kom je niet meer tot diepe rust. En deze rust hebben ons lichaam en onze geest wel nodig om op te laden! En in deze huidige tijden van overprikkeldheid, is dit geen overbodige luxe.

Al met al een prachtige yogavorm die je veel kan opleveren. Uiteraard maken we vooraf kennis en spreken we evt. medische zaken door wat belangrijk is in de verschillende stadia van de Yoga Nidra. Dit wordt namelijk opgebouwd en met reden. Ik heb hiervoor de officiele YogaNidra teacher training (jaar) gevolgd, direct doorgegeven vanuit de Satyananda Yoga, Bihar, India.

Voorafgaand aan de Yoga Nidra doen we lichte yoga oefeningen om lichaam en geest voor te bereiden op de Nidra.
Dit maakt dat deze yogavorm voor alle mensen en leeftijden geschikt is.

Wil je meer weten of meedoen? Neem dan contact op